Tips, Träning

Bra löparskor bär dig hela vägen runt spåret

löparskor

Ett par bra löparskor är av största vikt oavsett om du springer korta sträckor för att motionera eller om du tränar inför nästa maraton. Med löparskor som inte passar dina fötter och din kropp blir löpningen mycket tyngre än den borde vara. I värsta fall blir skorna en källa till smärtor och till och med skador. Men som tur är innebär löpträningen annars inga större omkostnader vad gäller utrustningen. Därför kan du med gott samvete lägga lite extra krut – och pengar – på att hitta ett par löparskor som verkligen sitter som de ska. På så vis bär de dig hela vägen runt löpspåret och över mållinjen.

Om du är nybörjare och ska börja springa finns det några saker att tänka på. Löpning ska vara roligt, och det låter kanske inte så kul att behöva planera inför att börja springa. Det är viktigt att lägga träningen på rätt nivå så att du inte överbelastar kroppen. Du kanske är ivrig att sätta igång, och den glöden ska absolut tas tillvara! Men ovana leder har lätt att börja klaga om de plötsligt utsätts för påfrestningar de inte riktigt klarar av ännu, och en sådan skada kan betyda att du behöver avbryta träningen för att vila upp dig innan du hunnit komma igång. Det finns smarta appar som hjälper dig planera din löpning utifrån dina förutsättningar och samla statistik över dina framsteg.

Utöver träningsplanen är rätt löparskor i princip det enda större huvudbry som kvarstår innan du kan ge dig ut och springa. Med ett par bra löparskor är du inte bara bekväm, du förebygger också risken för olika skador. Framför allt knäna kommer att tacka dig för att du valt ut skorna med omsorg. Tänk på att gummi är en färskvara, det är alltså inte bra att använda ett par löparskor för länge. Du bör inte ha samma löparskor under flera år. Om du springer mycket behöver du också byta ut dina löparskor oftare. Byt ut dem när du sprungit ungefär 200 mil i dem. Ett tips är att ha två par skor som du växlar mellan.

Comments are disabled.