Hälsa, Tips, Träning

Träning under graviditeten

gravid_426339679

Att träna under graviditeten är något nästan alla kan och borde göra. Inte nog med de vanliga fördelarna med träning, under graviditeten kan det även hjälpa till att lindra ett par problem som många kvinnor har under denna tid. Som smärtor i ryggen och reducerad rörlighet.

Alla som varit gravid vet säkert att bristningar i huden ofta uppstår, och detta är något som även kan hända vid träning. För att motverka detta är det bra att se till att få i sig alla näringsämnen som hjälper till att hålla huden i god form. Detta inkluderar ämnen som A-, C- och E-vitamin, Omega-3 och zink. Dessa tillsammans med ämnen gravida kvinnor är i större behov av kan hittas på apoteken.

Träning under graviditeten görs med ett par annorlunda förutsättningar. Inte nog med att kroppen förändras på synliga vis, det finns även ett par andra faktorer som spelar roll:

  • Hjärtfrekvensen ökar med omkring 15-20 slag/minut
  • Slagvolymen ökar även med nästan en tredjedel
  • Blodtrycket minskar lite
  • Andningsdjupet ökar även
  • Blodsockret förändras något
  • Känsligheten för insulin ökar
  • Ämnesomsättningen går också upp

Detta kombinerat med den växande magen och andra förändringar i kroppen, skapar ett behov av ett träningsprogram som tar allt detta i åtanke. Det finns många som tagit fram träningsprogram för gravida men ett exempel kan man hitta här:

http://www.actic.se/inspiration/traningstips/traningsprogram-for-gravida/

När man tränar under graviditeten ger man sig själv bättre förutsättningar att bibehålla både konditionen och styrkan. De som tränar regelbundet är säkert medveten om vad ett par månader utan träning kan göra för kroppen. Studier har även visat på trender att de som tränar och är allmänt fysiskt aktiv under graviditeten även fortsätter att vara aktiva efter förlossningen i större utsträckning.

Man har även sett att regelbunden träning kan göra själva förlossningen lättare och minskar riskerna för komplikationer.

Comments are disabled.